Moldtelecom în vizită la Universitatea Tehnică a Moldovei pentru a saluta echipa implicată în dezvoltarea și lansarea cu succes a nanosatelitului TUMnanoSAT, primul satelit al țării noastre
Impresionați de performanța echipei UTM care la 12 august curent, a lansat pe orbită primul satelit al Republicii Moldova - nanosatelitul TUMnanoSAT, Directorul General Moldtelecom Alexandru CIUBUC, împreună cu Directorul Resurse Umane, Inna KIRIAKOVA, au efectuat o vizită la UTM. Aceștia au ținut să le aducă mulțumiri și să-și exprime aprecierile înalte față de cele 7 persoane implicate în elaborarea, construirea și dezvoltarea satelitului.
Domnul CIUBUC a subliniat cât e de important să avem cât mai multe astfel de exemple de succes, menite să crească prestigiul universității și țării noastre, încrederea tinerilor că pot dezvolta, elabora și promova proiecte proprii interesante care să nu cedeze celor dezvoltate în afara țării.
Directorul General, Alexandru CIUBUC a ținut să menționeze cât de importantă este pentru companie colaborarea cu UTM și că Moldtelecom este deschis să susțină viitoarele proiecte și să contribuie la dezvoltarea unui mediu în care tinerii să vrea să inoveze și să crească la ei acasă.
Cei 7 cercetători științifici care au reușit să transforme un vis frumos în realitate au primit din partea MOLDTELECOM
câte un abonament de telefonie mobilă cu minute nelimitate în rețea, 500 minute naționale, 25GB și rețele sociale nelimitat, pe viață.

Sincere mulțumiri pentru exemplul demn de urmat, dăruire și perseverență Domnilor:
- Viorel BOSTAN, prof.univ., dr.hab, Rector UTM, cercetător științific principal, Director proiect
- Valentin ILCO, cercetător științific
- Nicolae SECRIERU, conf.univ., dr., cercetător științific coordonator
- Vladimir MELNIC, cercetător științific
- Alexei MARTINIUC, cercetător științific
- Vladimir VĂRZARU, cercetător științific stagiar
Și nu în ultimul rând menționăm și apreciem eforturile (vizibile) de promovare pe toate sursele media online și diseminare a UTM per ansamblu și în particular proiectul TUMnanoSAT al
- prorectorului pentru digitalizare, Dinu ȚURCANU.
Activitatea respectivă se desfășoară în cadrul unui program internațional. Universitatea Tehnică a Moldovei a fost selectată de către Agenția Aerospațială a Japoniei și Oficiul Națiunilor Unite pentru Spațiu (UNOOSA) pentru Programul KiboCUBE, în scopul lansării gratuite pe orbită în spațiu a nanosatelitului ”TUMnanoSAT” de pe Stația Spațială Internațională.
În perioada iunie-august 2021, satelitul TUMnanoSAT, construit de Universitatea Tehnică a Moldovei, a trecut toate testele funcţionale la Institutul de Ştiinţe Spaţiale din România, conform rigorilor JAXA şi NASA. Ulterior, în luna martie, a fost transportat în Japonia, la JAXA, unde a fost inclus în capsula de lansare JSSOD. În aprilie a fost transportat la NASA şi inclus în Cargo Dragon-2. Iar pe 15 iulie 2022 satelitul a fost lansat în spaţiu, fiind transportat la Staţia Spaţială Internaţională cu racheta Falcon 9 a companiei SpaceX.